Welke elektrische fiets past bij jou?

Welke elektrische fiets past bij jou?

Bij het kiezen van een elektrische fiets komt veel kijken. Het belangrijkste van een e-bike is het comfort. Maar wat bepaalt nu het comfort van een elektrische fiets en welke e-bike past het beste bij jouw wensen? Daarom is deze elektrische fietstest ontwikkeld waarbij je er in maximaal 8 simpele vragen achter komt welke e-bike het beste bij je past.

WAT VOOR MODEL ZOEK JE?

De vorm van het frame heeft effect op de manier van opstappen. Een herenframe stapt wat lastiger op door de bovenbuis. Een damesmodel maakt het opstappen wat makkelijker en wordt dan ook vaak door zowel mannen als vrouwen gebruikt. Daarnaast biedt Sparta fietsen met een lage instap, waardoor het nog gemakkelijker wordt om op de fiets te stappen. Deze verlaagde instap is nog lager dan een reguliere dames fiets.

Tenslotte heeft Sparta nog speciale elektrische fietsen met een bijzonder frame zoals de elektrische vouwfiets en tandem. Maar de onder de speciale elektrische fietsen vallen ook de SpartaMet en onze snelle elektrische fietsen: Speedbikes.

WAARVOOR GA JE DE E-BIKE GEBRUIKEN?

Waarvoor je de e‐bike gaat gebruiken is van belang voor het type fiets die het beste bij jou past. Voor dagelijks korte fietsritjes heb je vaak niet veel versnellingen nodig en is een gesloten kettingkast met weinig onderhoud prettig. Wanneer je regelmatig langere ritten maakt, bijvoorbeeld in de weekenden en tijdens vakanties, is een comfortabele en wat sportievere fiets met meer versnellingen vaak fijn. Maar Sparta heeft ook elektrische fietsen perfect zijn voor woon‐ werkverkeer, want dan wil je natuurlijk wel comfortabel trappen met een krachtige motor, een snellere elektrische fiets of juist een trendy model.

Het doel van jouw ritten is dus van belang voor het type fiets die het beste bij je past.

IN WAT VOOR LANDSCHAP FIETS JE?

De kracht van de motor (aantal Nm) bepaalt voor een gedeelte of je in een bepaald landschap plezier hebt van je e-bike. Wanneer je vaak in heuvelachtig landschap fietst, kun je je voorstellen dat een krachtige motor je meer rijplezier geeft. Terwijl je in een vlak landschap met een minder krachtige motor prima uit de voeten kunt.

Hoe hoger het aantal Nm, hoe krachtiger de motor. De Sparta e‐bikes zijn uitgerust met minimaal 25 Nm. Dat is voldoende voor de meeste stad‐ en toerritten in glooiend landschap. Wanneer je vaak in een heuvelachtig landschap fietst is het verstandig om wat meer kracht te hebben. De middenmotoren van Bosch en de ION® achterwielmotoren zijn hiervoor zeer geschikt.

WAAR WIL JE DE MOTOR?

De motor van een elektrische fiets bepaalt voor een gedeelte het comfort van het fietsen. Je kunt dan denken aan hoeveel geluid de motor maakt, maar natuurlijk maakt de plek van de motor ook een wereld van verschil.

Motor in het achterwiel

Als je vaak in heuvelachtig gebied in Nederland fietst, is het prettig om te kiezen voor een fiets met een motor in het achterwiel. De motor geeft je dan, als het ware, een duwtje in de rug. Daarnaast heeft een motor in het achterwiel altijd een derailleur zodat je altijd licht trapt en veel keuze hebt voor de juiste versnelling.

Motor in het midden

Ben je op zoek naar natuurlijk en stabiel rijgedrag? Kies dan voor een middenmotor. De middenmotor zit in het midden van het frame bij de trapas. Dit geeft een laag zwaartepunt waardoor de fiets zeer stabiel is. Een middenmotor is door zijn kracht en techniek uitermate geschikt voor heuvels en bergen.

Motor in het voorwiel

Wanneer je op zoek bent naar een e‐bike met weinig onderhoud en waarbij je kunt schakelen als je stilstaat, kies dan voor een e‐bike met een motor in het voorwiel. Dit is praktisch doordat de montage van een gesloten kettingkast mogelijk is (net als bij enkele midden‐motoren). Met een gesloten kettingkast heb je altijd een naafversnelling die vrijwel geen onderhoud vereist.

WAAR WIL JE DE ACCU?

De accu kan op drie plaatsen verwerkt zijn. De meest bekende plek voor de accu in is onder de achterdrager. Het is gemakkelijk uit te nemen en zit nooit in de weg. Daarnaast kan je door middel van bijvoorbeeld fietstassen eenvoudig de accu uit het zicht onttrekken.

De e‐bikes met de accu in het frame hebben een extra stabiele wegligging doordat het zwaartepunt laag ligt. Daarnaast is de accu veilig en beschermd weggewerkt, waardoor de accu minder kwetsbaar is. De accu in het frame kan uitneembaar zijn of vast in het frame zitten. Enkele e‐bikes hebben de accu onder de voordrager zitten. Door een stoere mand of krat ziet niemand dat je op een elektrische fiets rijdt.

HOE LANG FIETS JE PER KEER?

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kunt rijden zonder de accu op te laden. De hoeveelheid energie (het aantal wattuur) die een batterijpakket levert, bepaalt voor een groot gedeelte de actieradius. Hoe hoger het aantal wattuur (Wh), hoe hoger de actieradius en des te verder je kunt fietsen zonder de accu op te laden.

Doorgaans betekent meer wattuur ook een hogere aanschafprijs. Het is dus belangrijk om te weten wat jouw behoefte is. De belangrijkste vraag voor de accukeuze is dan ook; hoe ver wil je fietsen? Wanneer je vaak kleine stukken fietst, kun je volstaan met een beperkte actieradius. Ben je van plan om lange tochten te maken? Kies dan voor een accu met meer wattuur. Sparta heeft op veel modellen accu-keuze. Dan heb je zelf de hoogte van de actieradius en de aanschafprijs in de hand.

HOEVEEL RIJCOMFORT WIL JE?

Sparta maakt gebruik van drie verschillende elektrische systemen: ION®, E-motion en Bosch. Ieder elektrisch systeem heeft zijn eigen specifieke rijeigenschappen en rijdt daardoor anders. Een aantal factoren dat invloed heeft op het rijcomfort is het type trapondersteuning, de accu en de motor.

Afhankelijk van het model e-bike kun je van de volgende niveaus van rijcomfort uitgaan:

E-motion

1 / 2 / 3

Bosch

3 / 4

ION®

3 / 4 / 5

Waarbij niveau 1 staat voor een e-bike met basic ondersteuning voor korte afstanden en niveau 5 voor de meest comfortabele e-bike voor lange en afwisselende fietstochten.

E-motion

De E-motion serie biedt een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Dit houdt in dat ze een prettig rijgedrag bieden voor een relatief lage prijs. De e-bikes met e-motion technologie zijn veelzijdig en gemakkelijk te bedienen. Het E-motion systeem wordt door Sparta toegepast in fietsen met voorwielmotoren en middenmotoren. Tevens heb je bij alle e-motion modellen accukeuze waardoor je zelf je actieradius kunt bepalen. De garantie op Emotion is uit te breiden tot 5 jaar.

Bosch

Bosch staat bekend om zijn middenmotoren. De aandrijving van deze motoren wordt bepaald via een trapsensor. Hierdoor reageert Bosch nauwkeuriger op je geleverde trapinspanning dan bijvoorbeeld het Emotion systeem. Het Bosch display is voorzien van een mini-usb poort voor het bijladen van bijvoorbeeld je smartphone. Het display is bovendien te vervangen door het Nyon display waarmee een koppeling met je smartphone mogelijk is en je gebruik kan maken van onder meer navigatie.

ION®

Het ION® systeem is intelligent en dat biedt vele voordelen. De slimme software kan de aandrijving voortdurend verbeteren, ook al heb je de fiets al enige tijd in bezit. In combinatie met de geavanceerde trapkrachtsensor biedt het ION® systeem het hoogst mogelijke rijcomfort. Het ION® systeem vind je terug in fietsen met een voorwielmotor en middenmotor en achterwielmotor. De voor- en achterwiel aandrijving van de ION® technologie is bovendien volledig geruisloos. Bij alle ION® modellen kan je zelf de accu inhoud kiezen waardoor je zelf je actieradius kunt bepalen. De garantie op ION® is uit te breiden tot 5 jaar.

Doe nu zelf de test en vind uit welke e-bike bij u past!

https://www.sparta.nl/e-bike-testen/elektrische-fietskiezer?gclid=EAIaIQobChMI9r6Y2sDv1QIVh5UbCh3T1QmUEAAYASAAEgKYKPD_BwE