Framemaat van je fiets bepalen

Framemaat van je fiets bepalen

18-10-2018

Je wilt een nieuwe fiets kopen, maar je hebt geen idee welke framemaat je nodig hebt. Gelukkig kun je dat vrij makkelijk zelf berekenen.Wat zegt de framemaat?De framemaat zegt iets over de framehoogte van je fiets. De framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt, uitgedrukt in centimeters.

Zelf je framemaat berekenen

Rolmaat en rekenmachine bij de hand? Dan kun je aan de hand van de volgende rekensom zelf je framemaat bepalen:

•    Meet de binnenbeenlengte zonder je schoenen aan. Dat doe je door je benen zo’n 15 cm uit elkaar te zetten en de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Als je deze lengte (in cm) vermenigvuldigt met 0.68, krijg je de bijbehorende framemaat. 
•    Wanneer je tussen twee framematen in zit, kies dan altijd voor de kleinere maat. Een kleinere maat kun je compenseren met een stuurvoorbouw en de hoogte en stand van het zadel. Een iets te grote fiets kan klachten opleveren in nek en schouderpartij. 
•    Heb je een fiets met een geveerde zadelpen? Trek dan 4 cm van jouw framemaat af. 
Natuurlijk kun je ook de framemaat van je huidige fiets opmeten. Meet dan de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas en let op de hierboven vermelde correctie van 4 centimeter bij een verende zadelpen.

Nauwkeurige meting

Voor een uitgebreid advies op maat, ga je naar de fietsspeciaalzaak. Die beschikt doorgaans over speciale meetapparatuur waarmee de framemaat nauwkeuriger kan worden bepaald. In onderstaand overzicht kun je globaal zien welke framemaat bij jouw lengte past. Natuurlijk spelen het type fiets, gebruik en jouw persoonlijke wensen een belangrijke rol in de bepaling van de juiste framemaat. Heb je ondanks de keuze van de juiste framemaat toch moeite met opstappen of afstappen, kies in dat geval altijd voor een kleinere maat.

Lengte           Framemaat

1.50m – 1.65m            49 
1.55m – 1.70m            51 
1.60m – 1.75m            53 
1.70m – 1.85m            57 
1.85m – 1.95m            61 
1.95m – 2.10m            65

 

Bron: https://www.anwb.nl/fietsen/uitrusting/de-fiets/framemaat-van-je-fiets-bepalen