Lege batterijen? Lever ze bij ons in!

Lege batterijen? Lever ze bij ons in!

Wij hebben de ton, u heeft de batterijen!

Lege batterijen inleveren

De eerste stap bij het recyclen van lege batterijen is het inleveren. Bij meer dan 24.000 winkels, doe-het-zelfzaken en basisscholen staan inzameltonnen en -dozen. Dat zijn de inleverpunten. Het zit zo: overal waar je batterijen koopt, kun je ze ook weer kwijt! Wel zo gemakkelijk. Dus ook bij ons kunt u uw batterijen inleveren!

Heb je een batterij die niet in de ton past? Bijvoorbeeld een accu uit je laptop of boormachine. Lever deze accu dan in bij de milieustraat.

Sorteren, een vak apart

Een knoopcel is een klein rond batterijtje in de vorm van een knoop. Een penlite is een langwerpige batterij. De ene gebruik je bijvoorbeeld voor je horloge en de ander voor je klok of game console. Ook zijn er grote batterijen. Bijvoorbeeld de accu uit je elektrische fiets of boormachine. Batterijen zien er niet alleen van buiten anders uit, maar zijn dat van binnen ook. Daarom worden batterijen altijd eerst gesorteerd. Dat doen mensen in ons sorteercentrum in Lelystad. Zij zien aan de buitenkant al welke batterij in welke bak hoort. Dat doen ze heel goed: 99 procent van de batterijen belandt in de goede bakken. Dat is belangrijk. Hoe beter wij sorteren, hoe gemakkelijker het recyclen is.

Schadelijk en waardevol

In een batterij zitten allerlei stoffen. Stoffen die slecht zijn voor natuur en milieu. En stoffen die juist heel waardevol zijn. Door batterijen apart in te leveren, zorgen we dat de schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. En kunnen we de waardevolle metalen opnieuw gebruiken. Lege batterijen inleveren is dus handig en slim.

Recyclen voor een tweede leven

Nadat de batterijen zijn gesorteerd gaan ze naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm-oven gaan op 850 graden Celsius. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen. Zoals staal, lood, zink en mangaan. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken. Zo krijgt een batterij een tweede leven … misschien wel in jouw kaasschaaf, fiets of pan!