Schoolkinderen fietsen te weinig

Schoolkinderen fietsen te weinig

Basisschoolkinderen hebben steeds vaker niet of nauwelijks ervaring met fietsen. Dat heeft gevolgen voor hun veiligheid op de weg, ook later in het leven. Veilig Verkeer Nederland gaat onderzoek doen.

Hoewel concrete cijfers nog ontbreken, merkt VVN dat ouders steeds vaker de fiets laten staan als ze hun kinderen naar school brengen. "Dat gebeurt helaas heel veel", zegt José de Jong van VVN. Ouders vinden het handiger om de kinderen snel met de auto te brengen, zodat ze zelf door kunnen naar hun werk. Ook naar vriendjes of sportclubs eindigen kinderen vaker op de achterbank.

Pakketten

De komende tijd wil VVN achterhalen waarom ouders minder voor de fiets kiezen. Is het alleen de chaos rond scholen, of zijn er ook financiële of culturele obstakels? "Als we weten wat de oorzaak is, dan kunnen we ook een oplossing zoeken. Als gemeenten en provincies geld beschikbaar stellen, dan moeten we eerst weten waarom ze niet op de fiets gaan."

VVN denkt eraan om bijvoorbeeld pakketten samen te stellen waarmee scholen op het eigen plein les kunnen geven in fietsen. Dat kan een aanvulling zijn op de theoretische lessen en het praktijkexamen, waaraan respectievelijk 90 en 80 procent van de basisscholen meedoet.

Wil u zorgen dat uw kind weer zin krijgt in fietsen? Kijk dan nu bij onze kinderfietsen voor een nieuwe fiets waar ze met genot op rijden!