Maurice Verdaat, Accell Dealervereniging: ‘Niet elke impopulaire maatregel dwarsbomen”

27-09-2019

Sinds enkele maanden is de Accell Dealervereniging actief. Maurice Verdaat (VMG Fietshuis) heeft de eer de eerste voorzitter te zijn. Tweewieler laat u kennis maken met een voorman die niet elke impopulaire maatregel zal dwarsbomen en vooral wil meepraten en invloed uitoefenen.

Na de bekendmaking dat Accell een dealervereniging zou krijgen, circuleerden al snel namen voor bestuursposities. “Sommigen zijn gevraagd, anderen hebben zich spontaan aangemeld”, legt de nieuwe voorzitter Maurice Verdaat uit. “Toen uit de zeven bestuursleden een voorzitter gekozen moest worden, hebben we gekeken naar de bestuurssamenstelling. Wie zitten erin en wie zou het ambiëren om voorzitter te worden?”

Bij Pon bestuurservaring opgedaan

Maurice Verdaat vervolgt: “Vanwege mijn verleden in de automotivewereld – waarin ik als Seat- en Skoda-dealer bestuurservaring heb opgedaan bij Pon – werd ik naar voren geschoven. En ik heb er zin in. Het is in deze beginfase belangrijk om duidelijk te maken wat leden mogen verwachten. En om in contact te staan met de achterban. De leden moeten zeker nú het gevoel hebben dat het van toegevoegde waarde is om zaken binnen de dealervereniging bespreekbaar te maken.”

Bestuurssamenstelling nieuwe Accell Dealervereniging

  • Maurice Verdaat (VMG Fietshuis) tevens voorzitter
  • Arthur Wijtman (Wijtman Tweewielers)
  • Gérard Mimpen (ZEG)
  • Henk van Dijk (Banierhuis)
  • Maarten de Vos (Dynamo Retail Group)
  • Mark Vriend (Fietsvoordeelshop.nl)
  • Paul Willemsen (Bike Totaal Paul Willemsen)

Neutraal, onafhankelijk en benaderbaar

Verdaat omschrijft zichzelf als een open, benaderbare voorzitter. “Ik sta er neutraal in en ben volledig onafhankelijk. Ik heb alleen m’n eigen winkel en verder geen belangen in bijvoorbeeld een inkooporganisatie of internetshop. Zowel voor grote als kleine dealers sta ik klaar. Ieders belang probeer ik zo goed mogelijk te behartigen, samen met het bestuur. Al kunnen we uiteraard geen ijzer met handen breken. Beleid van de fabrikant is nou eenmaal beleid. Het is onmogelijk elke impopulaire maatregel te dwarsbomen. Wél kunnen we tot op zekere hoogte meepraten en invloed uitoefenen. De ruim elfhonderd leden mogen erop rekenen dat we dat vol overgave doen.”

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Tweede dealervereniging na Gazelle

Een dealervereniging is een vrij nieuw fenomeen in de fietsbranche. Verdaat: “Na Gazelle zijn we de tweede. Het is belangrijk dat we een basis leggen om als dealers constructief met Accell te kunnen meepraten, nu en in de toekomst. Het is nog een kwestie van aftasten en aan elkaar wennen. De fabrikant heeft een visie en wij hebben die als dealervereniging ook.”

Verdaat vertelt dat de ambitie is om tegen het einde van dit jaar de kaders waarbinnen de dealervereniging meepraat te hebben vastgesteld. “Hoe groot is die ruimte? Over modelbeleid hebben we weinig te vertellen, wel over bijvoorbeeld activiteiten rond de aanpassing van de fiscale bijtellingsregels, merkbeleving, beschikbaarheid van modellen, pre-ordering en garantiezaken. We hebben een agenda die we volgen, maar gaandeweg zullen er steeds nieuwe thema’s bijkomen.”

Verdaat roept dealers op vooral mee te praten

Namens de dealervereniging nodigt Verdaat de Accell-dealers uit om input te leveren. “Of het nou gaat om bijvoorbeeld leveringsproblemen of opmerkingen over ontwikkelingen rond fietsleasing.” De dealervereniging komt zes à acht keer per jaar samen. In een vooroverleg wordt alle input besproken en aansluitend is er de meeting met de vertegenwoordiging van Accell waarin het bestuur de aangedragen punten aan de orde stelt.

De lat ligt hoog voor de dealervereniging

Er zijn hoge verwachtingen van wat de Accell Dealervereniging kan toevoegen. Verdaat: “Er zijn diverse ontwikkelingen in fietsland. We gaan voor harmonieus overleg tussen dealers en Accell en verwachten daarbij geen al te grote obstakels. Accell heeft zich de afgelopen tijd herhaaldelijk uitgesproken voor de vakhandel. Dat is een heel belangrijk signaal. Het is aan ons om de situatie te optimaliseren.”

“De dealervoorwaarden voor 2020 zien er goed uit, op hoofdlijnen komen die overeen met dit jaar. Inhoudelijk kijken we er nog kritisch naar, met ondersteuning van BOVAG. Sommige omschrijvingen en details zien we liever nog wat anders geformuleerd. Voor het einde van het jaar moeten de voorwaarden definitief zijn. Over de meeste zaken verwachten we echter consensus te bereiken. Misschien dat een enkel punt vooruitgeschoven wordt en doorloopt zoals dat nu is.” Desgevraagd laat Verdaat weten nu niet op de inhoud in te gaan.

Positief over vroege dealershow

De vroege dealershow van Accell, begin juli, heeft voor enthousiasme bij de dealervereniging gezorgd. Verdaat: “Het sentiment dat overheerst is positief. Ik heb met weinig niet-enthousiaste mensen gesproken. Dat is een belangrijke opsteker voor Accell. Als je tevreden klanten hebt, mag je daar blij mee zijn. Met name de productvoorstellingen en de expliciete keuzes die Accell maakt, stemmen tot grote tevredenheid onder de dealers. In het verleden zag je bijvoorbeeld dat Sparta vaak via internet verkocht werd. Daarin zijn nu andere keuzes gemaakt. Het is voor ons één van de tekenen dat Accell in de vakhandel investeert en de schouders eronder zet.”

 

Bron: https://www.tweewieler.nl/ondernemen/artikel/2019/09/maurice-verdaat-accell-dealervereniging-niet-elke-impopulaire-maatregel-dwarsbomen-10139624?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20190921-tweewieler-zaterdag&tid=TIDP1264186X7CD65F3814574347B2E4122C88FF6324YI4