Werkkostenregeling Fietsplan
Naast de in Januari 2020 ingevoerde fiets lease bestaat ook nog de werkkostenregeling.
Deze is verplicht voor alle werkgevers in Nederland en kent geen wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren.
De werkkostenregeling is in 2015 ingevoerd en wordt gezien als een vereenvoudiging van alle 29 losse onbelaste vergoedingen en verstrekkingen die een werkgever mag verstrekken aan zijn werknemers. Dit betekent voor werkgevers dat zij ook nu per belastingjaar een vrije ruimte kunnen aanhouden ter grootte van 1.2% van de totale bruto loonsom.
Dit bedrag mag de werkgever onbelast verstrekken binnen de WKR over een belastingjaar Komt hij boven dit bedrag, dan betaalt hij een boete van 80% over het meer bedrag. Het fietsplan zorgt er onder andere voor dat werkgevers uitstekend inzicht hebben in hun WKR-budget en dat zij dit niet overschrijden. Daarnaast creëert u op een slimme en makkelijke manier tevreden medewerkers doordat u ze de nieuwste producten kunt aanbieden tot wel 40% belastingvoordeel.
De bekendste secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de werkkostenregeling zijn het fietsplan, een iPad- of pc-privéregeling, telefoon en bedrijfsfitness. Echter kunt u als werkgever er ook voor kiezen om zelf leuke en interessante extra's aan te bieden aan zijn werknemers!
Fietsplan en de belastingdienst
Wanneer u een fiets aanschaft via het Nationale Fietsplan betaalt de belastingdienst mee aan uw nieuwe fiets! Uw voordeel kan oplopen tot 52 %. De enige voorwaarde is dat uw werkgever het Nationale Fietsplan aan haar werknemers aanbiedt. Lees in grote lijnen wat u als werkgever of werknemer moet weten.
Voordelen van een fietsplan voor de werkgever
Het Nationale Fietsplan werkt heel eenvoudig via een online systeem, waarbij het gehele proces volledig gedigitaliseerd is. Werkgevers geven van tevoren zelf aan welke spelregels zij willen hanteren en welke bedragen er mogen worden verrekend. Ook wordt aangegeven welke brutoloonbestanddelen in aanmerking komen om de fiets te kunnen verrekenen. De werknemer maakt vervolgens een keuze uit de wijze van verrekening. Daaruit wordt automatisch een aanvulling op de arbeidsovereenkomst (AAO) gegenereerd om de aanschaf daadwerkelijk te kunnen verrekenen. Zowel de bestelling als de AAO worden automatisch ter accordering aan u voorgelegd. Dit proces bespaart de werkgever veel tijd en voor de werknemers is de aanschaf van een 'fiets van de zaak' nog gemakkelijker geworden. Uw werknemers zoeken een fiets uit bij een erkende rijwielhandelaar, waardoor advies en service gewaarborgd zijn.
Het fietsplan heeft voor de werkgever verschillende voordelen. Enkele voorbeelden:
- Kosteloze invoering en begeleiding door Nationale Fiets Projecten
- Verlaging van de sociale werkgeverslasten
- Uw werknemers zijn fitter en werken ongemerkt aan hun conditie
- U biedt uw werknemers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde
- Bijdrage aan een beter milieu
- Beheren, bestellen en afhandelen van de aanschaf van de fiets verlopen geheel geautomatiseerd
Voordelen en voorwaarden voor de werknemer
De belangrijkste voorwaarde om een fiets via het Nationale Fietsplan aan te schaffen, is dat uw werkgever het Nationale Fietsplan aan zijn werknemers aanbiedt. Doet uw werkgever nog niet mee? Attendeer hem dan snel op het Nationale Fietsplan.
Wilt u als werknemer ook de voordelen van een fietsplan, maar u weet niet welke voorwaarden daaraan verbonden zijn door de Belastingdienst? Hieronder staan alle voordelen en voorwaarden op een rij.
- Een werknemer heeft fiscaal voordeel op de aanschaf van een fiets
- De werkgever bepaalt binnen de werkkostenregeling zelf de aanschafprijs van de fiets
- Het voordeel kan - afhankelijk van het inkomen - oplopen tot 52%
- Een werknemer mag met een maximum van € 240,- belastingvrij Nationale Fietsbonnen aanschaffen
- Een werknemer kan met belastingvoordeel een driejarige fietsverzekering afsluiten
Benieuwd of uw werkgever ook mee doet?
Voordeel berekenen voor de werknemer
Een fiets via het fietsplan heeft dus veel voordelen. Bereken zelf uw voordeel.
Meer informatie?
Wilt u als werkgever meer weten over het fietsplan en de Belastingdienst? Neem dan contact met Nationale Fiets Projecten op