Het opladen van uw elektrische fiets doet u zo!

Het opladen van uw elektrische fiets doet u zo!

Elektrische fietsen

Opladen accu elektrische fiets

Hoe kunt het beste de accu van uw elektrische fiets opladen? 

Er zijn twee manieren om de batterij op te laden;

  1. Neem de batterij uit de fiets en laadt deze vervolgens op een geschikte plaats op.
  2. Laadt de batterij op terwijl deze in de fiets zit.

Als u de batterij gaat opladen, zorg dan dat de sleutelschakelaar altijd op “uit” staat.

Sluit vervolgens eerst de oplader aan op de batterij en doe dan pas de steker in het stopcontact.  De batterij bij voorkeur horizontaal plaatsen (zoals deze geplaatst is in de fiets, zeker niet ondersteboven.) Plaats de oplader op een gelijke ondergrond. Wissel de volgorde NOOIT om.

Beginnen met opladen; Sluit de plug aan tussen de oplader en de batterij. Sluit pas daarna de oplader aan op het lichtnet.

Beëindig het opladen; Verwijder eerst de steker vanuit het lichtnet (230V) en nadat dit gebeurd is, verwijdert u de oplaadplug van de oplader uit de batterij.

Veiligheidstips opladen accu e-bike

  • Uw fietsbatterij is een Lithium Ion batterij. Bij dit type batterij hoort ook een speciaal type batterijlader. Laad de batterij nooit op met een andere oplader dan de originele oplader.
  • Gebruik dus altijd een oplader van 100% hetzelfde type en merk. Als u een verkeerd type oplader gebruikt voor het laden van de batterij, kan dat resulteren in oververhitting, brand of zelfs een explosie. Als uw oplader defect of kwijt is, neem dan contact op met uw leverancier voor een juiste vervanging.
  • Laad de batterij op als deze niet in gebruik is (schakelaar op de batterij in de “uit” stand). U kunt besluiten de batterij op te laden terwijl deze in de fiets zit of als deze uit de fiets gehaald is.
  • Tijdens het opladen mag zowel de batterij als de lader niet dicht bij licht ontvlambare (vloei)stoffen worden geplaatst. Zorg er altijd voor dat kinderen niet bij de oplader kunnen komen als deze de batterij oplaadt.
  • De oplaadduur van de batterij is afhankelijk van hoeveel restenergie nog in de batterij aanwezig is.
  • Als de batterij leeg is, opladen zal maximaal 7,5 uur duren, alvorens weer 100% vol.
  • Nu dient u het opladen te stoppen. Laat de oplader niet langer dan nodig aangesloten zitten aan de batterij. Uiteraard kunt u de laadsessie in de avond starten en deze dan in de morgen beëindigen.
  • Het is niet vreemd dat de batterij en de oplader tijdens een laadsessie warm tot heet kunnen worden.
  • Overtuig uzelf ervan dat de schakelaar op de batterij uit staat, alvorens de steker van de oplader in het stopcontact te steken. 
  • De oplader is alleen voor gebruik binnenshuis.
  • Als u de fiets niet gebruikt voor een langere periode, zorgt u er dan voor dat de batterij minstens 1 keer per maand geladen wordt, door deze minimaal 2 uur aan de oplader aan te sluiten.
  • Het is zeer gevaarlijk en zeer onwenselijk de batterij op te laden via een ander type batterij lader.

 Zorg dat de oplader altijd voldoende koeling heeft als deze aan het opladen is. De oplader moet altijd aan alle zijden 200mm vrij zijn voor koeling.

Veiligheidstips voor oplader en batterij

  • Het is gevaarlijk en wordt sterk ontraden de oplader en de batterij dichtbij warmtebronnen te plaatsen.
  • De levensduur van de batterij is afhankelijk van hoe ermee omgegaan wordt. Daarnaast de batterij nooit laten vallen, niet schudden of er tegenaan tikken.
  • Het is onder garantievoorwaarden niet toegestaan de batterij te openen en de interne batterij segmenten van elkaar los te nemen. Een geopende batterij valt nooit onder garantievoorwaarden.

Voorwielmotor, achterwielmotor of middenmoter e-bike

De motorpositie is de plaats waar de elektromotor van de elektrische fiets gevestigd is.

Dat kan op drie plekken zijn:

Namelijk op het voorwiel, het achterwiel of bij de trapas. Je hebt daarom een e-bike met een voorwielmotor, een achterwielmotor of een middenmoter. Het is niet zo maar te zeggen welke positie van de motor op een elektrische fiets het beste is. Tegenwoordig is er heel veel keus op het gebied van e-bikes.

Een voorwielmotor op een elektrische fiets heeft een aantal voor- en nadelen. De werking van de voorwielmotor berust op een rotatiesensor die meet of de fiets in beweging is. Daaruit wordt een bepaalde trapondersteuning geboden.     

Voordelen van een elektrische fiets met voorwielmotor

Een voordeel is dat de aandrijving van de fiets wordt verdeeld over twee wielen. De motor drijft het voorwiel aan en uzelf via de ketting drijft het achterwiel aan. Over het algemeen is een elektrische fiets met voorwielmotor goedkoper!

De voorwielmotor is wel goed te combineren met zowel een naaf- als derailleurversnelling en alle soorten kettingkasten. Hierbij gaat het om een gesloten of (half) open kettingkast.

  1. Elektrische fiets met middenmoter

Bij een elektrische fiets met middenmoter zit de elektromotor gevestigd bij de trapas. In een middenmoot van een elektrische fiets zit zowel een rotatie- als trapkrachtsensor. Niet alleen de motor drijft het wiel aan, maar ook de berijder met de pedalen tijdens rondtrappen!

Voordelen van een elektrische fiets met middenmotor.

Het rijden met een middenmoot wordt veelal als comfortabel ervaren.  Andere voordelen van een middenmoot zijn het lagere zwaartepunt!

  1. Elektrische fiets met achterwielmotor

Bij een elektrische fiets met achterwielmotor zit de motor gevestigd in het achterwiel. Hierbij wordt je als het ware door de motor vooruit geduwd. Het zwaartepunt van deze fiets ligt hierbij op het achterwiel.

Veelal is deze toepassing populair in landen met glooiende - heuvel en berglandschappen!

Voor- en nadelen van een elektrische fiets met achterwielmotor

Bij een motor in het achterwiel kunnen de versnellingen alleen maar uitgevoerd worden met een externe derailleur en zal de fiets ook geen gesloten kettingkast hebben.

Vermogen van de motor

Het vermogen en het koppel van de motor zijn twee aspecten die we hier graag even willen toelichten. Beide kunnen invloed hebben op jouw keuze voor een elektrische fiets.

Het koppel van de motor is een ander woord voor kracht van de motor. Dit wordt gemeten met newtonmeters (Nm). Het vermogen van de motor heeft invloed op de ondersteuning van de fiets. Hoe meer ondersteuning je nodig hebt van de motor, hoe hoger het aantal Nm moet zijn.

Typen versnellingen E-bike

Bij een elektrische fiets kan de versnelling een grote rol spelen. De versnelling kan ook invloed hebben op bijv. de positie van de motor, het type kettingkast en op de onderhoudsbeurt van de E-bike. Zoals besproken drie typen versnellingen besproken, namelijk een naafversnelling, een derailleurversnelling en een traploze versnelling. 

  1. Naafversnelling

Een voordeel van de naafversnelling, je kan schakelen met je fiets als je niet aan het trappen bent (in rust). Ook als je stilstaat kun je de versnelling in een andere positie zetten. Het meest gangbare aantal versnellingen is 3, 5, 7 of 8 en kan oplopen tot 14. 

De naafversnelling kan uitgerust worden met een belt-drive of tandriemaandrijving.

Goed bereik.

Relatief goedkoop.

Loopt redelijk licht in de versnellingen.

Weinig onderhoud nodig.

Geen zichtbare tandwielen.

Kan schakelen als de fiets stil staat.

  1. Derailleurversnelling

De meeste sportieve fietsen in ons land zijn voorzien van een derailleur versnelling. Dit is een open schakel systeem dat werkt d.m.v. meerdere, verschillende formaten tandwielen. Met een derailleurversnelling moet je schakelen als je aan het trappen bent. Niet te hevig schakelen omdat je dan te grote spanning op de ketting uitoefent. Je kan dan beter even wat gas terug nemen. Tijdens het schakelen bij een derailleur versnelling, duwt  u de ketting telkens naar een ander tandwiel.

Voordelen

Groot aantal versnellingen beschikbaar.

Iets lichter in gewicht.

Nadelen

Vuil en onderhoudsgevoelig.

Regelmatig afstellen van systeem.

Schakelen kan alleen tijdens het fietsen.

  1. Automatische versnelling

Een “Nuvinci”  is een ideale versnelling waarbij je traploos zelf bepaalt hoe zwaar of licht je trapt. Hierbij heb je geen vast aantal versnellingen.

Voordelen

Weinig onderhoud nodig.