Informatie

Preventietips

De ANWB werkt samen met onder meer de politie en de fietsenbranche, om de diefstal van fietsen te verminderen. Met de preventietips op deze pagina kunt u zelf veel doen om te voorkomen dat uw fiets wordt gestolen.

Ken uw fiets

Veel mensen kunnen hun fiets slecht beschrijven en komen daardoor in de problemen bij aangifte van fietsendiefstal.

Een goede en gedetailleerde beschrijving van uw fiets helpt deze eenvoudiger terug te vinden als deze onverhoopt toch wordt gestolen. Dit blijkt uit onderzoek dat de ANWB onder haar leden heeft uitgevoerd. De ANWB raadt daarom alle bezitters van fietsen aan om de belangrijkste kenmerken van hun fiets (zoals de kleur, het merk fiets en het framenummer) vast te leggen en te bewaren. Een simpel advies, dat honderden euro’s schade kan voorkomen.

Hoewel de meeste mensen weten dat de politie aan het framenummer kan zien of de fiets als gestolen geregistreerd staat, heeft bijna de helft van de mensen het framenummer van hun fiets niet ergens opgeslagen. Daardoor kunnen ze bij diefstal geen volledige aangifte doen. Die volledige aangifte is echter noodzakelijk om de fiets op te kunnen nemen in het fietsdiefstalregister.

Diefstal voorkomen: preventietips

Voorkomen is beter dan genezen. Maak het dieven lastig met de volgende tips tegen fietsdiefstal:

- Veel dieven specialiseren zich in 1 of enkele typen slot(en). Gebruik daarom 2 of meer verschillende sloten. Dit werkt bovendien vertragend en schrikt dus af. Zorg dus naast het vaak standaard gemonteerde ringslot voor een hangslot of beugelslot.
- Zorg dat uw sloten ART-goedgekeurde sloten zijn. Meer informatie op http://www.stichtingart.nl/
- Zet uw fiets vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek, lantaarnpaal of brugleuning. Dit voorkomt dat uw fiets met slot(en) en al meegenomen kan worden, om deze op een rustige plek open te breken.
- Zet uw slot hoog vast en zet uw voorwiel aan het frame van uw fiets vast.
- Zet uw fiets binnen wanneer het kan, of in een bewaakte fietsenstalling.
- Zet ook binnen (bijvoorbeeld ook thuis in uw schuur) uw fiets goed op slot.
- Verzeker uw fiets tegen (in elk geval) diefstal, want ondanks extra maatregelen is diefstal nooit helemaal te voorkomen. Meer over onze fietsverzekering.
- Leg de belangrijkste kenmerken van uw fiets (zoals de kleur, het merk fiets en het framenummer) vast en bewaar deze op een veilig plaats. Dat vergroot de kans op het terugvinden van uw gestolen fiets.

Rol van de ANWB

Sinds 2008 werkt de ANWB samen met meerdere partners aan het aanpakken van fietsendiefstal. De consument vormt een belangrijke schakel in deze aanpak, die begint met het voorkomen van fietsdiefstal: een fiets die goed op slot staat (met twee ART-sloten en ergens aan vastgezet) maakt het het dievengilde flink lastiger. Meer dan de helft van de fietsen wordt inmiddels goed op slot gezet. Ook het gebruik van bewaakte fietsenstallingen is toegenomen. De ANWB zet zich actief in om het bewustzijn bij consumenten verder te vergroten.